Çocuklarda Beslenme Alışkanlığı Nasıl Olmalıdır?

Çocuklarda Beslenme Alışkanlığı Nasıl Olmalıdır?
Çocuklarda Beslenme

Çocuklarda Beslenme Alışkanlığı Nasıl Olmalıdır?

Çocuklarda beslenme alışkanlıkları, zamanla toplumun beslenme alışkanlığına dönüşür. Anne karnında başlayan beslenme; bebeklik, çocukluk, ergenlik, yetişkinlik ve yaşlılık dönemi şeklinde devam eder. Çocukluk yıllarında edinilen doğru beslenme alışkanlıkları sayesinde birey sağlıklı bir yetişkinlik ve yaşlılık geçirir. Çocuk, beslenme konusunda da ilk eğitimi ailesinden alır, ilk alışkanlıklarını ailesinden kazanır. Okul döneminde sosyalleşme süreçlerine aktif olarak katılmaya başlayan çocukların beslenme davranışları da bu dönemde şekillenmektedir. ( Çocuklarda Beslenme )

Çocuklarınıza Besin Piramidini Öğretin

2 yaşından büyük çocuklar için besin piramidi sağlıklı ve dengeli beslenmek için bir rehberdir. Gençler ve yetişkinler de sağlıklı beslenmek için besin piramidine ihtiyaç duyarlar. Çocukların büyümesi, gelişmesi, okuldaki başarısı için özel besinlere değil, besin öğelerine ihtiyacı vardır. Bu besin öğeleri ebeveynlerin tükettiği besinlerin aynısıdır, yalnızca miktarları farklıdır. ( Çocuklarda Beslenme )

Besin piramidine uymak farklı besinleri, yeterli ve dengeli bir şekilde tüketmeye olanak sağlar. Bu durum çocuklara enerji sağlamanın yanında, onların ihtiyaç duydukları protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve minareleri de almalarını sağlar. ( Çocuklarda Beslenme )

Öğrenciler için Besin Piramit Porsiyonları

Okul çağı çocuklarının enerji ihtiyaçları yaş, cinsiyet, büyüme oranı, fiziksel aktivite seviyesi ve vücut büyüklüğüne göre değişmektedir. Bütün çocukların besin piramidindeki 5 besin grubundan belli miktarda tüketmesi gerekmektedir. Birçok okul çağı çocuğu günde 1800-2200 kalori arasında enerjiye ihtiyaç duyar. ( Çocuklarda Beslenme )

Besin piramidi sağlıklı bir yemek için bize şu 3 mesajı verir:

1)Çeşitlilik sağla.

2)Dengeli beslen.

3)Yeterli miktarda besin tüket.

Piramitteki porsiyonlar kişilere göre farklılık gösterir:

  • 7-10 yaş çocukların günlük enerji ihtiyacı 2000 kalori
  • 11-14 yaştakilerin 2500 kaloridir
  • 15-18 gençler için bu değer 2800 kaloridir.

Bunlar ortalama değerlerdir. Bazı çocuklar için daha az veya daha fazla olabilir. Örneğin, spor yapan çocuklar için bu değerler daha fazladır.

Beslenmede Çeşitlilik Sağlamak Çocuklar için Niçin Önemlidir?

  • Ekmek, tahıllar ve makarna B vitamini, demir, posa ve mineral içerir. İyi bir karbonhidrat kaynağı olan bu besinler, çocukların beyin fonksiyonları, fiziksel aktiviteleri için gerekli olan enerjiyi sağlar.
  • Meyveler; çocukların cildi, göz ve diş eti sağlığı için gereken A ve C vitaminini; potasyum ve diğer mineralleri sağlar. Çocukların şeker isteklerini doğal şeker içeren meyveler ile giderin.
  • Sebzeler A vitamini (beta karoten), C vitamini, kompleks karbonhidratlar ve posa içerir. Çocuklarınızın büyüme ve gelişmesi için onlara sebzeleri sevdirin.
  • Süt, yoğurt, peynir onların güçlü kemiklere, dişlere ve kaslara sahip olması için gerekli kalsiyum, protein ve D vitamini sağlar. Süt ve ürünleri sağlıklı nesiller için sofradan eksik edilmemelidir.
  • Et, tavuk, balık, yumurta, kurubaklagiller, fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar güçlü kaslar, sağlıklı bir vücut için gerekli olan protein, demir, B vitaminleri ve bazı minareleri içerir. Öğrenciler yumurtayı kahvaltıda, et çeşitlerini öğünlerde, kuru yemişleri de ara öğünlerde dengeli bir şekilde tüketmelidir.

İyi Beslenmiş Bir Çocuk Öğrenmek için Hazır Demektir

Sağlıklı ve zinde olan çocuklar, öğrenmeye hazırdır. Besinler vücudun ihtiyacı olan enerjiyi sağlar. Beynin çalışması için gerekli olan glikoz, karbonhidrat kaynakları ile vücuda girer. Çocukların okul başarısı için ihtiyacı olan besinleri dengeli bir şekilde tüketmesi önemlidir. Şiddetli besin öğesi yetersizlikleri öğrencilerde öğrenme üzerine dikkat dağınıklığı, algılamada ve öğrenmede güçlük, yorgunluk gibi olumsuz etkiler oluşturabilmektedir. ( Çocuklarda Beslenme )

Çocukların ne kadar suya ihtiyacı var?

Su, hayati önemi taşıyan vücudun önemli ihtiyacıdır. İnsanlar 6 hafta yemek yemeden yaşayabilirler ama su içmeden 1 hafta bile yaşamayanlar. Çünkü yaklaşık %60 su. Vücuttaki su miktarı yaşlandıkça azalmaya başlar. Suyun bu kadar hayati önem taşımasının nedenlerinden biri bu azalan suyu yerine koymak gerek. Vücut ısısını yaklaşık 36 derecede tutmak ister suda bu sıcaklığı tutmaya yardımcı olur. Su olmadan besinler vucuda maalesef besleyemez ve oksijen taşıyamaz. Su damarlardaki kanın hacminin sabit kalmasını da sağlar. Böylece eklemlerdeki, gözdeki, burnunun ve gözlerdeki sıvının korunmasında yardımcı olur.

Çocukların ne kadar suya ihtiyaç duyarın cevabı ise, çocukların yaşlarına, cinsiyetlerine ve yaptıkları aktivitelere göre değişir.Ayrıca hava sıcaklığı, havanın nemi, kuruluğu gibi etkenlerde günlük su ihtiyacını değiştiren faktörler arasındadır. Sebzeler ve meyveler, katı yiyeceklere oranla çok daha fazla su içerir. Sebzeler ve meyveler hem su ihtiyacını karşılarken hemde günlük alınması gereken mineral, vitamin, lif ve kalori gibi vücudun besin ihtiyaçlarına da yardımcı olur.

Diyetisyen Selma GÜLES

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sohbeti Aç
Merhaba size nasıl yardımcı olabiliriz?
Merhaba 👋 Size nasıl yardımcı olabiliriz?