Diyet Nedir ? Beslenme Nedir ?

Diyet Nedir ? Beslenme Nedir ?
Diyet Nedir ?

Diyet Nedir ?

Diyet Nedir ? Diyet kelimesi günümüzde en korkulan kelimeler arasında yer alıyor. Diyet algısı genelde yasaklar listesi gibi bir izlenim uyandırıyor. Aslında diyet, kişinin tamamen metabolizmasına uygun, alması gereken bütün besin öğelerini içeren bir beslenme düzenidir.

Beslenme Nedir?

Beslenme nedir , sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için vücudun gereksinimi olan besin öğelerini yeterli miktarlarda vücuda alınması, sindirimi, emilimi ve metabolize olması için bilinçli yapılması gereken  bir davranıştır. Besinlerin vücudun gereksinimi kadar enerji,karbonhidrat,protein,yağ,vitamin ve mineralleri sağlayacak miktarda alınması yeterli ve dengeli beslenmedir.

Yeterli ve dengeli beslenme sağlığın temelidir.

Diyet Ne Değildir?

Diyet konusunda toplumumuzda yalnızca zayıflamak için aç kalmak gibi bir yanlış inanış mevcuttur. Diyet yalnızca kilo vermek veya yalnızca kilo almak için yemek veya yememek değildir. Diyet sağlıklı bir yaşam için uygulanan beslenme programı olarak tanımlanabilir. Diyet yapmak isteyen kişiler kulaktan doğma bilgilere ve beslenme uzmanı olmayan insanların tavsiyelerine uymak gibi bir hata yapmamalıdır. Uygulanacak program için bir diyetisyen yardımı faydalı olacaktır.

Güzel ve sağlıklı bir diyet isteniliyorsa diyetisyen kontrolünde olmak şarttır. Aksi halde ekmeksiz diyet, lahana diyeti ve bu benzeri diyetler bir sonuç vermeyecektir. Diyetisyenler diyeti uygulayacağı kişinin öncelikle belirli özelliklerine göre program uygular.

Bu özellikler cinsiyet, yaş, kilo, boy, kas ve yağ oranı, günlük fiziksel aktivitelerdir. Günlük enerji ve protein alımı bu özellikler çerçevesinde değerlendirilir. Diyetisyenler tarafından hazırlanan bu programlar kişiden kişiye farklılık gösterir. Her insanın diyeti kendine özgüdür. Herkesin alması gereken kalori, olması gereken ağırlık ve metabolizması aynı değildir. Kişiye özel listeler oluşturulur. Yağ, karbonhidrat, protein, vitamin ve benzeri maddeler oranlarıyla dengeli şekilde dağıtılır. Kişi rahatlıkla diyetini uygulamaya geçebilir. Bilinen diğer bir yanlış diyetin yasak listesi olduğu anlayışıdır. Diyet yediklerinizin toplamı demektir. Almanız gereken protein, karbonhidrat ve yağ oranları eşit şekilde olmalıdır.

Kişiler aç kalarak diyet yapma telaşına düşüyor. Aç kalarak istediklerine ulaşamazlar. Aksine vücut uzun süre aç kalırsa depolamaya geçer ve bir sonraki beslenme sırasında alınan besinler kiloya dönüşür. Olmak istediğiniz gibi yani hayal ettiğiniz kiloya ulaşamaz ve daha can sıkıcı bir durum ortaya çıkabilir.

Diyetisyen Selma GÜLES

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir