Kilo Nasıl Alınır

Kilo Nasıl Alınır
Kilo Nasıl Alınır

Kilo Nasıl Alınır?

Diyet denildiğinde ilk akla gelen zayıflama olsa da, kilo almak için de bir diyet programı uygulanması gerekiyor. Beden kitle indeksi 18,5 kilogram/metrekarenin altında olanlar, kilo almak için uzman danışmana ve doktora başvurmaları gerekir. Belki de zayıflığın altında yatan bir hastalık söz konusu olabilir. Gerekli tahliller yapılıp altta yatan geçerli bir hastalık ve durum yok ise zayıflığın nedeni diyet enerjisinin yetersizliği  ise bu durumda uygun bir planlama ile ideal kiloya ulaşılabiliyor. Sağlıklı kilo almak için uzman yardımı almak gerekir.

Zayıflık Nedir?

Zayıflık Nedir? Beden kütle indeksinin (BKİ) 18,5’in altında olması zayıflık olarak tanımlanmaktadır. Optimal sağlığı sürdürmek için gereken vücut kütlesinden daha azına sahip olmayı ifade etmektedir.

Zayıflık, vücut ağırlığının olması gerekenden daha düşük olmasıdır. Ülkemizde ve dünya üzerinde obezite ne kadar yaygın olsa da dünya üzerinde birçok insan da kilo alamama ve zayıflık sorunu yaşamaktadır.  Zayıflık da insan sağlığı üzerinde olumsuz etkiler oluşturur. Sağlığın korunabilmesi adına tüm bireyler yaşına uygun ideal kilo aralığında olmaya dikkat etmelidirler. 

Bir kişinin vücut ağırlığı, vücut tarafından kullanılan enerjiye bağlı olarak tüketilen kalori miktarına göre belirlenir. Doğru miktarda kalori alırsak bu tüketim ve enerji kullanımının dengeleneceği ve ağırlığımızın aynı kalacağı anlamına gelir.

Buna karşılık, çok fazla kalori tüketirsek vücut fazlasını yağ olarak depolar ve kilo alımıyla sonuçlanır. Çok az tüketirsek vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi elde etmek için kendi depolarından kullanması gerekir, bu da kilo kaybına neden olur.

 

ZAYIFLIĞIN BAŞLICA NEDENLERİ

 

  1. Diyet enerjisinin yetersizliği (harcanan kadar enerji alınmaması
  2. Sindirim sistemi bozuklukları
  3. Metabolizmayı hızlı çalıştıran hormonal hastalıklar (hipertiroid vb.)
  4. Bağırsak parazitleri ve emilim bozuklukları
  5. Psikolojik bozukluklar ve buna bağlı iştah kesilmesi
  6. Yeme bozukluğu (anoreksiya nevroza, blumia vb.)
  7. Kullanılan ilaçlar ve bunların etkisi
  8. Fazla fiziksel aktivite yapanlar
  9. Zayıflatan hastalıklar (kanser, tüberküloz, kronik diyare…)
  10. Düzensiz yemek yeme ve uzun açlık gibi nedenler vardır.

Zayıflığın Neden Olduğu Sağlık Problemleri Nelerdir?

Zayıf olmak bireylerde bağışıklık fonksiyonunu bozabilir ve enfeksiyon görülme riskini artırabilir. Ayrıca osteoporoza ve doğurganlık sorunlarına neden olabilir. Bu sağlık problemlerinin dışında zayıf bireyler;

  • Halsizlik
  • Konsantrasyon güçlüğü
  • Regl dönemlerinde gecikme ve düzensizlik
  • Aşırı üşüme gibi problemler de yaşayabilmektedir.

KİMLERİN KİLO ALMASI GEREKİR?

Nasıl kilo alınır sorusuna yanıt arayan bireyler, öncelikle ideal kilolarını öğrenmelidir. İdeal kilo; yaş, cinsiyet, kronik hastalıklar ve vücudun yağ-kas oranına göre değişkenlik gösterebilir. İdeal kilonun belirlenmesinde beden kitle indeksinden yararlanılır. Beden kitle indeksi, vücut kütlesinin boyun metre cinsindeki uzunluğunun karesine bölünmesi ile bulunur. Beden kitle indeksine göre kilo durumu şu şekilde değerlendirilir:

  • 18,5 ve altı: Zayıf
  • 18,5-25 arası: Normal
  • 25-30 arası: Hafif Şişman
  • 30 ve üzeri: Obez

Bu değerler tamamen ortalama değerler olup vücuttaki yağ ve kas oranlarının değişmesi ile ideal beden kitle indeksi değişebilir. Dolayısıyla belirtilen değerler sedanter (hareketsiz) yaşam tarzına sahip, profesyonel anlamda sporla ilgilenmeyen bireyler için daha doğrudur. Aynı hacimdeki yağ dokusu ve kas dokusu birbirleri ile karşılaştırıldığında kas dokusunun kütlesi çok daha yüksektir. Bu nedenle kas oranı yüksek olan sporcular ve erkek cinsiyetteki bireylerde kütle ideal kütlenin üzerinde olmasına karşın şişmanlık söz konusu olmayabilir. Bu noktada vücut kompozisyonunun değerlendirilebilmesi için vücut analiz cihazlarından veya bel çevresi, deri kıvrım kalınlığı gibi farklı vücut analiz yöntemlerinden yararlanılabilir. Fakat genel anlamda bakıldığında beden kitle indeksi 18,5 ve altında olan bireylerin kilo alması gerektiği söylenebilir.

Kişiye özel kilo alma programında; Sağlıklı bir yaşam sürdürmek için, merkezimize başvuran danışanlarımıza,  beslenme programlarından maksimum verimi elde etmek için önce kan tetkik sonuçları, diyet anemnezlerini alınıp, uygun beslenme programları düzenlenmeden önce ve tüm kontroller süresince medikal anemnezleri, ‘’ TANITA BC 418 MA cihazı ile,  fiziksel yapısına ait derecelendirme, yağ oranı ve kas miktarı açısından şematik değerlendirme, iç organlar çevresi yağlanma oranı, bazal metabolizma hızı, vücut kas kitlesi, vücudun 5 ayrı bölgesi için yapılan segmental analizi, vücut yağ kitlesinin vücudun 5 ayrı bölgesi için segmental analizi, toplam vücut sıvısı, ödem oluşumu, vücut kas dengesi, yetişkinler için ideal vücut yağı oranları ‘’ hesaplanmaktadır. Bu değerlendirmeler sonucunda, beslenme ve yaşam şeklinize uygun olarak tıbbi beslenme tedaviniz yapılacaktır.

Diyetisyen Selma GÜLES

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir